چاپ
دسته: غذایی و دارویی
بازدید: 316

الکترولیت ها برای عملکرد سالم حیاتی هستند. بسیاری از فرآیندهای بدن نیاز به جریان الکتریکی کمی دارند و الکترولیت ها هنگامی که در آب حل می شوند، این نقش را ایفا می کنند. الکترولیت ها می توانند با یکدیگر و بافت ها، ماهیچه ها و اعصاب فرد تعامل داشته باشند. الکترولیت ‌های مختلف فرآیندهای مختلفی را انجام می‌ دهند، بنابراین داشتن تعادل انواع مختلف در بدن مهم است. عدم تعادل یا کمبود Electrolyte می تواند باعث ایجاد طیف وسیعی از مشکلات سلامتی شود.

الکترولیت ها چیست؟

الکترولیت ها مواد شیمیایی هستند که بارهای الکتریکی را در اعصاب و ماهیچه ها حمل می کنند. به عنوان مثال، قلب از الکترولیت ها برای کمک به ضربان استفاده می کند. این ترکیبات همچنین هیدراتاسیون بدن را تنظیم می کنند، فشار خون را کنترل می کنند و به ترمیم بافت آسیب دیده کمک می کنند. منیزیم، پتاسیم، کلسیم و سدیم همگی الکترولیت هستند و برای انقباض عضلانی ضروری هستند.

منابع الکترولیت

انسان نیاز به مصرف Electrolyte در غذا و نوشیدنی خود دارد. به ویژه، میوه ها و سبزیجات منابع غنی طیف وسیعی از الکترولیت ها هستند. برخی از افراد ممکن است به الکترولیت های اضافی به شکل مکمل هایی مانند مکمل ورزش یا نوشیدنی های انرژی زا نیاز داشته باشند. اینها برای کمک به بدن برای جبران منابع از دست رفته در طول ورزش طراحی شده اند. با این حال، مصرف این نوشیدنی ها در مقادیر زیاد می تواند منجر به افزایش بیش از حد سطح الکترولیت در بدن شود.

انواع الکترولیت

الکترولیت سدیم به تنظیم مقدار مایع موجود در سلول ها و خون کمک می کند. انسان برای حفظ عملکرد طبیعی عضلات و اعصاب و حفظ تعادل اسید و باز بدن به مقادیر کافی سدیم نیاز دارد. بزرگسالان برای حفظ سلامت مطلوب روزانه به حدود 1.2 تا 1.5 گرم سدیم نیاز دارند. با این حال، بسیاری از افراد به مراتب بیشتر از نیاز خود در غذاهای شور و تنقلات و با افزودن نمک اضافی به غذای خود مصرف می کنند. متخصصان خوردن بیش از 5 گرم نمک در روز را توصیه نمی کنند.

پتاسیم در کنار سدیم برای حفظ تعادل مایعات و اسید و باز در بدن عمل می کند. همچنین در کنار کلسیم برای تقویت عملکرد اعصاب و ماهیچه های سالم عمل می کند. کمبود پتاسیم باعث ایجاد مشکلاتی در ذخیره سازی گلیکوژن می شود.

استخوان ها مخزن اصلی ذخیره کلسیم هستند. کلسیم یونیزه در بدن یک الکترولیت حیاتی است. نقش های آن شامل تنظیم ضربان قلب، تسهیل عملکرد طبیعی سلول ها و کنترل لخته شدن خون است. بزرگسالان برای حفظ سطح سالم به حدود 1000 تا 1300 میلی گرم کلسیم در روز نیاز دارند.

در حالی که استخوان ها بیشتر منیزیم بدن را ذخیره می کنند، حدود یک درصد در مایع اطراف سلول ها باقی می ماند. این Electrolyte واکنش های طبیعی آنزیمی را تسهیل می کند. اکثر افراد نیاز به مصرف روزانه 310 تا 420 میلی گرم منیزیم دارند.

عدم تعادل الکترولیت چیست؟

مقدار زیاد یا کم الکترولیت ها می تواند باعث آسیب شود. بدن ممکن است به دلیل تعریق یا از دست دادن ناگهانی مایعات بدن مانند استفراغ و اسهال، الکترولیت ها را از دست بدهد. جایگزینی این مواد شیمیایی برای جلوگیری از کاهش بیش از حد سطح الکترولیت مهم است. از سوی دیگر، اگر فردی دارای مقدار زیادی الکترولیت خاص باشد، بدن معمولاً می‌تواند آن را بدون آسیب از طریق کلیه فیلتر کند. با این حال، سطوح ممکن است آنقدر بالا برود که بدن دیگر نتواند آنها را تنظیم کند. در این شرایط، فرد ممکن است علائمی مانند انقباض عضلانی، ضربان قلب نامنظم، تغییرات فشار خون و تشنج داشته باشد.

عدم تامین مجدد ذخایر الکترولیت پس از ورزش یا استفراغ طولانی مدت و اسهال می تواند باعث عدم تعادل شود. کم آبی مزمن و رژیم غذایی بی کیفیت نیز می تواند منجر به عدم تعادل سطح الکترولیت شود. برخی از درمان ‌های سرطان و داروهای ادرارآور می‌ توانند عدم تعادل را بیشتر کنند. افراد مسن‌ تر و افراد مبتلا به پرخوری عصبی به ‌ویژه مستعد ابتلا هستند. بیماری کلیوی و نارسایی احتقانی قلب نیز از علل شایع عدم تعادل الکترولیت هستند.

تست الکترولیت

در برخی شرایط، پزشک ممکن است آزمایش خون را برای بررسی سطح الکترولیت‌ ها در خون فرد تجویز کند. این امر به ویژه در صورتی که بیمار داروهای خاصی مصرف می کند یا مشکل سلامتی مرتبط با عدم تعادل الکترولیت دارد، محتمل است. این آزمایش همچنین اسیدیته خون را بررسی می کند، زیرا عدم تعادل اسید و باز می تواند بعداً منجر به عدم تعادل الکترولیت شود. این آزمایش به پزشکان اجازه می دهد تا نوع و شدت عدم تعادل را ارزیابی کنند و به آنها در تصمیم گیری در مورد یک دوره درمانی کمک می کند.